Jdi na obsah Jdi na menu
 


ZAHÁJENÍ KURZU POSLUŠNOSTI ZKO JIČÍN

29. 3. 2010

V neděli 28.3.2010 jsme u nás v ZKO Jičín zahájili jarní kurz poslušnosti pro veřejnost.

 

Že je o kurz poslušnosti velký zájem svědčí především vysoká návštěvnost první lekceZúčastnilo se 30 psů různých velikostí,ras i věku se svými páníčky se zastoupením ve všech věkových kategoriích.

 

Vysoká návštěvnost také svědčí pro stále větší zodpovědnost majitelů svých čtyřnohých miláčků,kteří z nich chtějí mít psy přátelské,nekonfliktní,nebojácné,neagresivní a hlavně pohodové a lehce ovladatelné.Proto přicházejí,aby se zde naučili základy výchovy a výcviku a mohli si více porozumět se svým psem.

 

Všichni byli rozděleni do dvou skupin-tedy do dvou výcvikových dnů.V sobotu kurz probíhá pod vedením pana Mirka Dlaboly a jeho dcery Petry a nedělní kurz má na starosti Helena Šamalová a Olga Víchová.

 

V osmi lekcích,trvajících vždy asi 1,5h se budeme naše "kurzáky" snažit postupně naučit      jak na:

 

*správnou chůzi u nohy ,aby následná procházka nevypadala jako když jde pejsek venčit svého pána a ne naopak-tady žádné napnuté vodítko a na jeho konci uštvaný člověk 

*správné,rychlé a spolehlivé přivolání pokud se pes pohybuje bez vodítka 

*odložení v sedě popř. v leže pokud se potřebuje pán vzdálit a ponechat svého psa odloženého

*povely sedni,lehni ,vstaň 

*budeme se snažit poradit třeba i s vystavováním nebo složením různých zkoušek

 

 

Záměrně píši,že se budeme snažit naučit "jak na to",protože pokud si někdo myslí,že se přihlásí na kurz poslušnosti a tam jeho pejska vše naučíme,tak se hodně mýlí.

 

My se zde hlavně budeme snažit naučit lidi,jak se psy zacházet,jak s nimi jednat a chovat se k nim,jak dosáhnou toho,co po psu požadují tou nejlepší a nejsnažší cestou.

 

Pejskové si zde naopak zase osvojí kontakt se svojí rasou a jejími zákonitostmi,pohrají si a získají zkušenosti co si mohou ke komu dovolit.

 

Vysvětlíme majitelům:

*jaký zvolit obojek a vodítko,jak ho správně nasadit a držet v ruce,což na první hodině 90% lidí vůbec netušilo

*jak upoutat pozornost svého chlupáče

*jak ho vyzvat ke hře a následně k práci,za kterou považujeme provedení cviků

*jak správně pochválit a odměnit což je úplně nejdůležitější,ale i správně pokárat za špatné chování.

 

V hodinách vedených panem Dlabolou bude výcvik zaměřen více na sportovní kynologii a v hodinách našich zaměříme výcvik i na základy agility.Pejskové se seznámí se základními lehčími překážkami tohoto sportu.

 

Vše ostatní záleží už na každém majiteli co si z hodiny odnese,čím se bude řídit a jak bude doma trénovat,protože to je největší předpoklad úspěchu-každodenní kontakt a práce se svým psem v závislosti na věku a pozornosti psa,abychom ho nepřetěžovali povely již ve třech měsících a spíše si cíleně hráli a dováděli a vše přizpůsobili také povaze a rase psa.Ke každému pejskovi se musí přistupovat zcela individuálně.Jaký vlastně je,ví nejlépe jeho pán,takže on si musí z našich rad a zkušeností vytříbit to vhodné pro sebe a třeba něco upravit dle svých potřeb,zdravotního stavu,věku........

 

My zde budeme páníčky navádět ke správné souhře a opravovat jejich chyby,protože nikdo je sám u sebe nevidí.I my při cvičení se svými psy musíme mít někoho,kdo opraví zase nás a řekne,co děláme špatně a co je třeba dělat zcela jinak a co je dobré či výborné,protože i pána je  třeba pochválit za vynaložené úsilí pramenící k úspěchu celé dvojice.

 

Celá práce je tedy na Vás,chce to jen každý den se několikrát pár minut věnovat  pouze pejskovi,protože dlouhé cvičení vysiluje,odvádí pozornost a hlavně nebaví.Jak si svého pejska vychováte,takového ho budete mít.A věřte,že vždy je vina špatného chování na straně člověka a ne psa.V období dospívání buďte obzvlášť důslední,dodržujte stejné rituály a povely,aby věděl,co po něm chcete a kde je jeho místo.

 

Ale vychovávejte chytrostí,odměnou,pochvalou,lákáním a ne bitím.Pes musí vědět,že něco udělal dobře a my z toho máme radost,klidně pochvalu přehánějte.A naopak pokárání musí být důrazné,ale nemusí být hlučné,záleží na intonaci a tónu hlasu-ne síle.

 

Pejsek by měl mít pouze jednoho pána,který ho bude učit,krmit,trávit s ním nejvíce času a ostatní členy rodiny se naučí také respektovat,nebojte se.

 

Po celý život psa je zapotřebí něco opakovat,docvičovat a hledat novou motivaci a cviky pro zábavu nebo někoho nového pro radu a jinou variantu cvičení a výchovy.Je to běh na dlouhou trať,ale krásný a když se Vám povede,prožijete nádherný  život po boku svého přítele,který k vám bude vzhlížet,bude Vás respektovat,považovat za vůdce smečky a snažit se pro Vás udělat kdykoli ,cokoliv Vám uvidí na očích.

 

A proto se i vy dívejte do jeho očí,abyste mu lépe porozumněli a sledujte pohyb jeho ocasu,uší a hřbetu a dozvíte se vše co Vám říká a jak se cítí.Užívejte si tepla jeho kožíšku a hodně ho hlaďte a laskejte.Buďte s ním co nejvíce volného času máte,obzvlášť se štěňátky do jednoho roku,ale buďte opravdu s ním a ne jen vedle něho......rozumíte mi?

 

Přeji Vám všem hezký kurz u nás,hodně nových poznatků a podnětů,nebojte se na cokoli zeptat,pokud budeme vědět,rádi odpovíme,pokud ne budeme se snažit to do příště zjistit.Pokud nebudete něčemu rozumět nebo si nebudete s něčím vědět rady zeptejte se třeba třikrát....a hlavně nestyďte se projevit radost a pochválit pěkně hlasitě a pořádně vašeho parťáka psa.

                                           Olga Víchová

 P.S.Nezapoměňte si doma ty nejbáječnější mňaminky a dobrou náladu.Těšíme se na Vás v sobotu i v neděli.